ДТП на орендованому автомобілі: що робити?

ДТП на орендованому автомобілі: що робити?

Перебуваючи за кермом транспортного засобу, ви можете відповідати тільки за свої дії. Спрогнозувати маневри інших учасників дорожнього руху можна лише в тому випадку, якщо всі строго дотримуються правил дорожнього руху. Будь-яка нестандартна ситуація на дорозі може привести до аварії. Що робити, якщо ви потрапили в ДТП на орендованому автомобілі?

Порядок відшкодування шкоди

У договорі оренди, який підписує водій і компанія орендодавець, прописані обов’язки сторін в разі ДТП. Компанія, яка надає транспортні засоби в тимчасове користування, обов’язково оформляє страховку на кожен автомобіль. В обов’язки орендодавця входить також повне технічне обслуговування машини, в тому числі капітальний ремонт.

Орендар отримує справний застрахований транспортний засіб. У разі ДТП саме він знаходиться за кермом транспортного засобу і, отже, несе за нього відповідальність. Чи так це? Чи зобов’язаний він відшкодовувати збиток, заподіяний автомобілю?

Орендар не винен в ДТП

Орендований транспортний засіб має страховий поліс. У разі, якщо ДТП сталося не з вини водія, отримання компенсації від страхової компанії необхідно:

  • правильно оформити документи по ДТП із залученням інспектора ДПС;
  • повідомити про подію орендодавця;
  • своєчасно передати пакет документів, складених на місці аварії.

ДТП сталося з вини орендаря

Необачність, несприятлива обстановка на дорозі, інші причини можуть стати причиною аварії. Від надзвичайних ситуацій ніхто не застрахований. У разі, якщо ДТП сталося з вини орендаря, порядок дій той же, що і в попередньому випадку. Ремонт автомобіля лежить на страховій компанії. Водій несе відповідальність в розмірі застави, яка служить франшизою і передається страхової компанії.

Перед підписанням договору оренди орендарю слід уважно ознайомитися з усіма його пунктами, в тому числі з описом випадку ДТП. Кожна компанія, яка надає в оренду транспортні засоби прописує особливі вимоги по відшкодуванню збитку за зіпсований автомобіль.

Некоторые тонкости договора, на которые следует обратить внимание арендатору:

  • повне або часткове утримання заставної суми;
  • утримання коштів із заставної суми для оплати простою автомобіля під час ремонту;
  • претензії до застави висуваються незалежно від провини водія;
  • випадки, якщо автомобіль не підлягає відновленню, застава не повертається.

Дії водія при ДТП на орендованому авто

Суворе дотримання правил дорожнього руху, уважне водіння – головні умови, щоб уникнути ДТП на орендованому автомобілі. Компанія TopRent настійно просить своїх клієнтів уточнювати всі питання, пов’язані з аварійною ситуацією, перед підписанням договору оренди.

Багатьох проблем можна уникнути, якщо документи по ДТП на орендованому авто оформлені правильно. Алгоритм дій водія:

  1. Чи не впадати в паніку, взяти себе в руки і викликати ДПС. 
  2. Страхова компанія виплачує компенсацію тільки при наявності довідки про ДТП.
  3. Нічого не чіпати на місці аварії. Для об’єктивного опису страхового випадку дрібниць немає. 
  4. Бути абсолютно чесним і своєчасно попередити орендодавця про надзвичайну подію.
  5. Чи не виконувати ніякого ремонту самостійно.
  6. Спроби «домовитися», ремонтувати авто своїми силами, не попередивши орендодавця – всі ці дії суперечать договору.

Зберігайте спокій, якщо сталося ДТП на орендованому авто , і дійте згідно з установленим порядком. Тільки в цьому випадку з ситуації, що склалася ви зможете вийти з мінімальними втратами.